SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rytmisk Gymnastk

Rytmisk Gymnastik är en konstnärlig gren av gymnastiken där musik och rörelse är väsentliga delar.
Man "dansar" till musik och har olika handredskap i händerna - rep, tunnband, boll, käglor och band.
För att kunna utvecklas i sporten är det av vikt att gymnasten har en relativt rörlig kropp eftersom övningar som kräver stort rörelseutslag är ledande.
Du bör ha nått en ålder av 6 år för att kunna deltaga i Energos grupper för de yngsta RG-gymnasterna. Dessförinnan är det barngymnastik som kan vara aktuell.

 

 

 

(Fakta från Gymnastikförbundet:)

Vid OS i Los Angeles 1984 utsågs Rytmisk Gymnastik till världens vackraste idrott av den församlade sportpressen. Rytmisk Gymnastik är en kvinnlig sportgren, där gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik.

REDSKAP

Det finns fem olika handredskap med egna tekniska bestämmelser: rep, tunnband, boll, käglor och band. Vartannat år faller ett handredskap bort och man tävlar på fyra=mångkamp. Under alla program ska handredskapet vara i kontinuerlig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på hennes kropp, på golvet eller i luften.

 

TÄVLINGSFORMER

I rytmisk gymnastik tävlar man både individuellt i fyra program och i trupp i två program med fem gymnaster i varje.

 

TRÄNING & TÄVLING

På vägen upp till elitnivå finns många olika tävlingar, i olika åldersklasser och på olika nivåer, både för individuella gymnaster och trupper. För att våra gymnaster ska kunna nå den absoluta toppnivån krävs det att det finns möjlighet att träna lika mycket som man gör i de ledande rytmisk gymnastik-nationerna i världen. Konkurrensen är stenhård och många länder har nationella centra där de bästa gymnasterna tränas tillsammans av heltidsanställda tränare. Vi i Sverige ligger idag på vissa håll på en snarlik nivå. Som exempel kan nämnas rytmisk gymnastikgymnasiet i Lindesberg där fler av gymnasterna går i skola och tränar. Målet för svenska eliten i rytmisk gymnastik är att nå kvalificerade resultat i internationella tävlingar för att på så sätt få lov att representera Sverige i EM, VM och OS.

 

HISTORIA

Trots att rytmisk gymnastik är en relativt ung idrottsgren i Sverige har vi fina traditioner. I de olympiska spelen i Helsingfors 1952 erövrade det svenska damlaget guldmedalj i trupp-programmet med bollar. Efter 1956 försvann rytmisk gymnastik trupp från OS-programmet. Inte förrän till OS i Los Angeles 1984 blev rytmisk gymnastik i sin nuvarande form åter en olympisk disciplin, men då endast som individuell gren. I Sverige kallades disciplinen Gymnastique Moderne, men 1986 ändrades namnet till rytmisk sportgymnastik och 1998 togs ordet sport bort och namnet ändrades igen, nu till rytmisk gymnastik. I och med OS i Atlanta 1996 blev rytmisk gymnastik i trupp åter en olympisk gren.

 

 
Vi sponsrar GF Energo: