""
TILL ANMÄLNINGSSIDAN
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymnastikföreningen Energo
Gymnastik
 
Truppgymnastik
Truppgymnastik är en tävlingsform inom gymnastiken som utvecklades på 1970-talet i Sverige. Det är den populäraste och ständigt växande gymnastikdisciplinen i Sverige med drygt 30 000 licensierade tävlingsgymnaster år 2017. Gymnasterna tävlar i lag på 6-16 gymnaster beroende på vilken nivå de tävlar på. I Sverige finns det olika tävlingssteg, rikstävlingarna i Sverige består av riks 6an till riks 1an och det högsta steget är SM. 

De grenar man tävlar i inom trupp gymnastik är fristående, trampett och tumbling. 


Nedanstående fakta kommer från Gymnastikförbundet


Fristående

Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar. Koreografin ska vara i 2 - 3,5 minuter. 


Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med studs i. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett.


Trampett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampett snurrar de bästa gymnasterna sina volter med tyngdpunkten cirka 5 meter över golvet! Sista steget in till trampetten är ungefär 3,5 meter långt (för en manlig gymnast) Genomsnittshastigheten i ansatsen är ca 8,5 m/s (även här för en manlig gymnast). Det motsvarar i princip Moa Hjelmers hastighet när hon satte sitt årsbästa 2012. En gymnast som väger cirka 60 kg kan väga så mycket som 1800 kg när trampetten är nertryckt som mest - det motsvarar ungefär vikten av en normalstor flodhäst

 
Vi sponsrar GF Energo: